Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Integration och arbete, Jonas Berg

« Alla Evenemang

2021-01-15 @ 12:00 13:00

BLUE PAVILION

Jonas Berg brinner för alla former av integrationsfrågor. Han gör nog sig bäst i verkliga livet … men kan nog gå på Zoom. Jonas har varit med på många olika forum bl.a. TV4 och är spontan och talar ur hjärtat. Ett hjärta som är stort!

Per Holst

Jonas Berg föddes i Stockholm 1964. Mamman arbetade som speciallärare i Jordbro. Pappan drev ungdomshem i Tyresö. Där hjälpte Jonas till i köket från 13-årsåldern och arbetade senare som vikarierande behandlingsassistent.

Det var där som jag först kom i kontakt med ungdomar som hade hamnat lite snett i livet och som behövde hjälp att hitta tillbaka till rätt spår. Jag insåg att det enda som behövs är någon som är beredd att ge dem en chans och som vågar ställa krav.

Jonas Berg

Det är precis vad han har gjort sedan dess. Han har drivit bensinmackar och livsmedelsbutiker i flera Stockholmsförorter som präglas av stort utanförskap och i dag driver han ICA Maxi Södertälje. Butiken har 150 anställda och nästan 30 procent av dem började som praktikanter. Sammanlagt har han tagit emot över 500 praktikanter i butiken – de flesta nya svenskar, som på så sätt fått första kontakten med arbetsmarknaden och fått lära sig språket och sociala koder.

Genom åren har Jonas Berg fått ta emot en rad utmärkelser för sitt arbete, däribland Årets europé 2016 och Konungens medalj i 5:e storleken 2017.

Jonas Berg är trött på nån-annan-ismen.

Vi kan inte luta oss tillbaka och tro att det är någon annans uppgift att vända utvecklingen och få fart på integrationen. Integration kan inte överlåtas till politiker. Företagen måste ta initiativ till lärlingstjänster och praktikplatser och vi måste alla ställa oss frågan ”vad kan jag göra för att få dessa människor att ingå i ett sammanhang?”

Zoom möte

View Plats Website