BREV I DECEMBER 2020

Kära rotarianer i Stockholm-Sergel Rotaryklubb!

Nu närmar vi oss jul och många funderar på hur man bäst ska fira jul och samtidigt ta ansvar för sig och andra. Jag kommer då att tänka på när vi i min familj bodde i Zambia och firade jul utomhus med barnen. Det var svårt få tag i jultomtekläder, så vi gjorde helt enkelt så att julklapparna i förväg hissades upp i mangoträden i trädgården. Ungarna fick gå ut och leta efter skatter. Snart nog upptäcktes julklapparna hängandes bland grenarna. Presenterna firas sedan ner en efter en. Det var lika roligt för barnen som för oss vuxna. Kanske en variant även här och nu? Det är ett exempel på att försöka göra samma saker fast på nya sätt. Ett annat exempel står min bror och hans fru för: de brukar bjuda hem vänner och släktingar på hemmagjord glögg i december. Så inte denna gång. I stället åkte de ut och delade ut glöggpaket med glögg och pepparkakor till samma gäng. Vi träffade dom utanför fotografiska museet i lördags och fick vårt glöggpaket.

I Stockholm-Sergel har vi också lyckats göra samma saker fast på nya sätt. Över zoom. Vi har hållit fast vid våra möten på fredagar, vinlotteriet har dragit in pengar som kommer göra det möjligt för oss att göra gott genom projekt hemma och internationellt. Flera gånger har nya rekord slagits i lottförsäljning. 

Föredrag har hållits, ibland i samarbete med Djurgården, men också flera fina föredrag av våra egna nyare medlemmar. Statsarkivet har genom Villes försorg fått ta emot delar av vår historia i form av dokument. Det är viktigt att också spara information fysiskt. De blir en del av vår historia. 

Linn och Henry gav några väldigt uppskattade lektioner i bland annat hemsidehantering strax före midsommar.

Det händer saker i kommittéerna. Några har regelbundet besökt Odd Fellow under veckomötet och anslutit med zoom därifrån. Det är bara några exempel. Jag tycker det är bra fart i klubben. Visst, många är inte med på alla möten men så var det även innan Corona. 

Rotaryåret efter sommaren började med viss optimism. Smittspridningen avtog. Åtminstone var jag lätt optimistisk om att vi snart skulle kunna börja med blandmöten. Så blev det inte, i efterhand var det kanske inte så överraskande, vi visste nog att en andra våg skulle komma. Bland de goda nyheterna måste man ändå lyfta fram det faktum att flera vacciner har tagits fram med rekordfart och åtminstone jag kommer försöka ta vaccin så fort det är möjligt och lämpligt, med tanke på vilka andra som bäst behöver vaccinet först. När vi är på andra sidan nyår och dagarna långsamt blir ljusare tror jag att vi också kommer se ljusare på framtiden. Rimligtvis går vi mot mer normala tider, utan att för den skull veta hur fort vi kommer dit.

Vad vi däremot vet är att vi på torsdag 10 december har årsmöte i vår klubb. Alla är välkomna på årsmötet! Inbjudan har gått ut från Ville och länk kommer. Dagen efter, på fredag, har vi årets sista möte. De som vill kan då träffas utomhus över glögg och lussebullar som Jeanine och Mats har bakat. Inbjudan om det har redan gått ut. De som inte kan träffas fysiskt kommer att kunna träffas över zoom då Eva Nordwall ”håller i tangentbordet”. Till dess, ha det så gott!

Varma hälsningar

Robert Keller
President 2020-21
Stockholm-Sergel Rotaryklubb

December 2020