GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Kära rotarianer och klubbkamrater i Stockholm-Sergel Rotaryklubb!

Halva Rotary-året 2019–20 är till ända och vi har en skön jul- och nyårshelg framför oss. Jag hoppas att alla har möjlighet att njuta av helgen med nära och kära och kanske hjälpa andra som inte har någon att dela helgen med.

Vi har redan hunnit med en hel del i klubben och alla har bidragit på olika sätt, i mån av tid och möjlighet. Vi har haft 17 lunchmöten med fantastiska föredrag och ett avslutningsmöte med årsmöte. Toppnotering blev det när Elisabet Svantesson besökte klubben och vi var 34 deltagare. Många andra kända och mindre kända personer har bidragit med intressanta föredrag.

Detta har gjorts möjligt tack vare ett stort engagemang från vår Programkommitté.

Totalt under hösten har vi haft 295 lunchbesökare, varav 217 egna medlemmar, vilket ger ett snitt på 12 egna medlemmar och totalt 16,3 besökare per tillfälle. Vi har en närvaroprocent på runt 30%.

Fyra styrelsemöten har hållits under hösten och årsmötet hölls den 20 december på ordinarie lunchmötestid. Till årsmötet kom 19 medlemmar, mycket roligt, i synnerhet som detta var mitt i julstressen.

Två nya medlemmar har vi hunnit välja in. Vi hälsar Claes Englund och Eva Ellström mycket varmt välkomna till vår klubb. Därmed är vi 45 medlemmar för närvarande. Vår medlemsansvarige Sören har också arbetat med att ta extra kontakt med medlemmar som haft svårt att komma till ordinarie lunchmöten.

Vi har fått stifta lite extra bekantskap med några tidigare presidenter i klubben: Jan Moritz, Elisabet Kearsley, Pär Eriksson, Oscar Nyströmer, Ann O Andersson, Marianne Rilde, Walter Schaller, Sören Berggren och Sören Lundström! Tack för att ni så glatt ställde upp och tog på er presidentkedjan vid min bortavaro!

Olov W Olsson har välförtjänt tilldelats Paul Harris Fellow!

Vi har korat månadens medlem för september-december. Per Holtz, Oscar Nyströmer, Sören Karlsson och Ville Höök som fick Månandens medlem med tillägget Höstens medlem! Grattis än en gång till alla!

Kommittéerna har haft ett antal möten och många diskussioner som för klubbens verksamhet framåt. AW hölls den 20 november på NK Art Bakery där klubbmedlemmar med vänner träffades, diskuterade och hade en allmänt trevlig stund tillsammans. Internationella kommittén diskuterar flera spännande projekt som vi får veta mer om i vår.  Kontakterna med vår vänklubb Hamburg Hanse Rotaryklubb fortsätter utvärderingar av föreslagna barn-och ungdomsprojekt pågår.

Kommunikationskommittén arbetar för fullt för att vi ska kommunicera enkelt och synas bättre och håller vår fina hemsida aktuell.

Våra engagerade sommelierer har hittat goda viner för lotteriet. Olov W Olsson har generöst skänkt 12 flaskor vin för utlottning framöver. Han har även skänkt 6 flaskor som ska komma någon eller några till gagn vid speciellt tillfälle! Detta får vi återkomma till.

Samhällskommittén har levererat produkter från Livstycket, både för lotteriet och till försäljning och har flera aktiviteter på gång inför våren.

Genom vinlotteriet och handukslotteri har vi under hösten kunnat mata Grisen med drygt 7000 Kr och behållningen går till Rotarys världsprojekt End Polio Now.

Stort tack till alla som bidragit genom att köpa lotter.

Inför våren kommer vinsten från lotteriet att gå till Årliga Fonden. Genom att bidra till Årliga Fonden har vi som klubb möjlighet att framöver söka District och Global Grants. Vår egen Gustav Rudbergs Fond ger också en möjlighet att söka medel, och alla ansökningar utvärderas av fonden.

Ett flertal medlemmar har deltagit i distriktsutbildningar, så tex TRF-certifiering och Global Grant. Inkommande President Robert har förkovrat sig i Rotary genom deltagande i Rotary Leadership Institutes utbildning. Flera seminarietillfällen är på gång i distriktet under våren.

Traditionellt Luciafirande hölls på Odd Fellow den 11 december och lockade ett flertal av våra medlemmar.

Det är glädjande att se det stora engagemanget bland så många medlemmar. Många som inte haft möjlighet att delta vid lunchen har skickat hälsningar och meddelande som att ”nästa gång kan jag komma”, eller ”till våren blir det enklare pga. arbetet”, etcetera. Vi kan vara närvarande på många sätt!

Vi har ett härligt vårprogram att se fram emot.

Den första Rotary-lunchen på nya året blir den 10 januari då vi får besök av Kristina Boman som berättar om ett projekt i Guatemala, ett av de projekt som Internationella Kommittén tittar närmare på som möjligt framtida samarbetsprojekt.

Den 31 januari får vi guvernörsbesök av Anders Johansson, och i samband med det har vi årets första styrelsemöte.

Men nu tar vi ledigt och ägnar oss åt julstöket i köket, träffar släkt och vänner, hälsar tomten välkommen och alla de andra julkompisarna. Rotarys motto ”osjälviskt tjänande” passar särskilt bra till jul!

Eva Nordwall
Stockholm-Sergel Rotaryklubb 
2019-20 President 

En GOD JUL OCH ett riktigt GOTT NYTT ÅR!