Stockholm-Sergel RK – Yalla Rinkeby

Stockholm-Sergel RK på språkcafé med Yalla Rinkeby
Vid bordet – Mats Hansson och Jeanine Liebrecht som tillsammans med Anders Jonasson var representanter för Stockholm-Sergel RK

Stockholm-Sergel RK på språkcafé med Yalla Rinkeby.

Fantastiska samtal under två timmar var ingen överdrift när tre representanter för Stockholm-Sergel RK inledde ett samarbete med Yalla Rinkeby och nio invandrarkvinnor närvarande.

Inledningsvis lite trevande men sedan när nervositeten släppt så flöt samtalen på bra, säger Anders Jonasson som ingår i klubbens samhällstjänst.

Klubben och Yalla Rinkeby enades i våras om att samarbeta för att öka förutsättningarna för utlandsfödda kvinnor att våga ta steget ut i det svenska samhället och nu är verksamheten i gång. Formerna är att träffas under enkla och trivsamma former och vara till hands för frågor och inspiration om det svenska samhället. Och förväntningarna vara det inga tvivel om: ”Hjälp oss att hitta jobb, riktiga jobb”.

Det kan vi inte lova så klart men självklart kan vi hjälpa dom att förstå Sverige bättre och genom det så blir det lättare att verkligen bli en del av Sverige och då blir det lättare att få jobb, just riktiga jobb kunde Jeanine Liebrecht understryka som genom sin egen resa blev en fantastisk brygga till kvinnornas situation. 

Man kan inte låta bli att reflektera över hur viktig denna typ av aktivitet är för att hjälpa dessa kvinnor att våga komma ut i samhället. Att få en bild av Sverige och en möjlighet att prata med etablerade svenskar och inse att vi är inte så reserverade eller läskiga som man kanske tror. 

Det är både roligt och lite ledsamt att få förklara vad midsommar är för en person som bott i Sverige både 5 och 10 år. Här har vi en viktig roll att fylla och genom dessa, för oss ganska kravlösa fikastunder, så gör vi en stor skillnad i dessa kvinnors möjlighet att ta ytterligare ett steg ut i samhället inflikar Mats Hansson.

Och minsann lyckades inte Jeanine leverera en balanserad bild av den svenska midsommarstången också.

Planen är att fortsätta med denna typ av träffar ungefär var 14:de dag och Jeanine Liebrecht, Mats Hansson, Anders Jonasson eller Eldrid Røine berättar gärna mer för den som är intresserad. 

Som kuriosa kan nämnas att Byggvesta är en av huvudsponsorerna för Yalla Rinkeby och dess grundare var den första kvinnan i Rotary Seattle.