Tänk dig att du kommit in på drömutbildningen. Tänk dig att du plötsligt ska flytta hemifrån och får chansen att förverkliga din högsta önskan. Om du nu bara kunde hitta någonstans att bo…

Av 33 studentstäder kan som regel endast nio erbjuda boende vid terminsstart. 12 är rödlistade vilket betyder att studenten riskerar att behöva vänta på boende i mer än en termin. Bland de rödlistade städerna finns naturligtvis Stockholm och Uppsala, men även Lund, Göteborg, Umeå och Luleå.
Källa: Sveriges förenade studentkårer rapport 2019
Ann Edberg såg det här problemet redan 2015 och bestämde sig för att hon ville göra något. Hon hade samtidigt sett rapporterna på hur den ofrivilliga ensamheten hos äldre ökar, samt hur många äldre tvingas bo kvar i sina stora hus eftersom det blir för dyrt att köpa något nytt och mindre. Utrymme och rum finns alltså, men hur skulle de äldre och studenterna hitta varandra?
Förutom plats har ju många äldre även ett helt yrkesliv av erfarenhet bakom sig. Kunskap som skulle vara till gagn för den som precis börjat högskolan. Samma människor kan också allt man kan tänkas behöva veta om platsen den nyinflyttade studenten precis kommit till.

Lösningen Ann kom på var så enkel, så elegant, så mänsklig: dela tak.
Rotary Stockholm-Sergel bjöd fredagen den 6e september in sin f.d. medlem Ann Edberg, som 2018 grundade det sociala företaget Ett tak, att föreläsa under lunchen.
Ann berättade om tanken bakom Ett tak, om hur socialt företagande inte betyder ideellt och varför det är en styrka sett till långsiktighet och uthållighet. Hon delade med sig om tanken bakom att matcha hyresvärd och hyresgäst även baserat på mjuka värden och varför de valt att inte lägga personprofiler och bostäder öppet, utan istället valt att låta matchningen vara fokus.
En av de senaste matchningarna, den mellan en 80-årig kvinna med ett förflutet som arkitekt och en tysk utbytesstudent som fått plats på Arkitekthögskolan beskrevs som en riktig dröm-matchning. “Tänk att det kan bli som ett mentorskap samtidigt – inte bara ett tak över huvudet”, konstaterar Ann.
Medan Ett tak tar hand om kontraktsskrivning och ser till att hyran betalas i tid varje månad, kan uthyraren och den inneboende studenten fokusera på att antingen umgås socialt eller helt enkelt bara dela tak med varann. Smidigt för hyresvärden och för såväl en utbytesstudent som för en student som kommer stanna i flera år.
“Det är viktigt för oss att bara vända oss till just studenter”, säger Ann. “De kan inte konkurrera i pris med någon som är yrkesverksam, och de som hyr ut kan också enkelt förstå hur det är att börja sitt vuxna liv långt från föräldrar och barndomsvänner.”
Har du ett oanvänt rum där hemma? Kanske saknas det bara en student i ditt liv!
Vill du veta mer om Ett tak kan du besöka deras hemsida etttak.se eller följa dem på Facebook.